Prawdopodobnie znasz już tradycyjne modele, takie jak komin ścienny, i jest w tym wiele możliwości. Ale jest też kilka nowych modeli, które zdecydowanie warto rozważyć. Najnowsze trendy to wyciąg kuchenny, podnośnik i jednostka sufitowa.

Wyciąg z płyty kuchennej to trend, który polega na tym, że okap nie jest już brzydkim kaczątkiem w kuchni. Okap wyciągowy jest coraz częściej elementem konstrukcyjnym, który można łatwo ukryć lub jest umieszczony subtelnie poza zasięgiem wzroku. Ta ostatnia cecha jest szczególnie przydatna na przykład na wyspie do gotowania, dzięki czemu masz dobry widok i nie patrzysz stale na odciąg. Dzięki odciągowi przemysłowemu szybko myślimy o dużym, często ze stali nierdzewnej, urządzeniu wytwarzającym hałas w kuchni. Jednak trend jest taki, że okap wyciągowy staje się coraz mniej zauważalny.

Przy wyborze okapu można porównać jego pojemność. Ale kiedy masz odpowiednią wiedzę, możesz wybrać najlepsze urządzenie do wybranego pomieszczenia. Zdolność ekstrakcyjna okapu wyciągowego wyrażona jest w metrach sześciennych na godzinę. Ile mocy potrzebujesz, można określić na podstawie wymiarów pomieszczenia.

Optymalną wydajność ekstrakcji można łatwo obliczyć, mnożąc liczbę m2 kuchni przez 8. Liczba wynikająca z tego jest minimalną potrzebną pojemnością. Kaptur o dużej pojemności nie zawsze oznacza, że ​​jest to odpowiedni odciąg dla Ciebie.

Modele z kapturem to popularne urządzenia do kuchni. Stosuje się takie również w przemyśle. Odciągi przemysłowe na stanowisku pracy to poprawa wydajności i ochrony zdrowia pracowników.